25. June 2015
Frilandsmuseet

Sommersjov på Frilandsmuseet i Maribo

På Frilandsmuseet vil børn i juli måned kunne stifte bekendtskab med både alvor og leg, når der hver tirsdag bydes på sommersjov.

 

Tirsdag d. 7. juli kærnes der smør til den store guldmedalje. Smørkærning er et meget fint eksempel på, hvordan alt blev brugt til sidste rest i husholdningerne på landet i 1800-tallet. Først kærnede man fløden, så man fik smør og derudover kærnemælk, som er den del af fløden, der ikke bliver til smør. Kærnemælken varmede man op og fik så friskost og valle. Osten blev krydret og spist, og vallen kunne bruges som væske i madlavningen, fx i boller, eller som foder til husdyrene.

 

Tirsdag d. 14. juli kan børn filte bolde, som børn har gjort det i 1800-tallet. I 1800-tallet var børnene på landet oftest nødt til at lave deres legetøj selv af de materialer, de kunne finde i naturen eller få tiltusket sig hos de voksne. Filtning var et led i behandlingen af tekstiler, der gjorde trøjer, vanter og andet vand- og vindtæt. Og mens mor eller bedstemor bearbejdede de strikkede ting i det varme sæbevand, kunne børnene få lov til at filte en bold af ukartet uld.

 

Tirsdag d. 21. juli kan man lave sin egen kludedukke eller pusterør. For 150 år siden var dukker ofte lavet som kludedukker, og børnene får mulighed får at lave deres egen kludedukke, som de får med hjem. De kan også lave et pusterør af hyldegrene.


Tirsdag d. 28. juli kan man opleve, hvordan det var at gå i skole for 200 år siden. Børnene skal lære at skrive på tavle, læse mærkelige gotiske bogstaver og lære tabeller og salmevers udenad. Og de skal opføre sig ordentligt, for ellers kan det være, at de kommer i skammekrogen. Skoletimen slutter med idræt og militærtræning på skolens idrætsplads.